Program v rámci festivalu – filmové projekce i doprovodný program navštívilo cca 14 tis. návštěvníků. Udělila se ocenění v oblasti filmové a seriálové tvorby. Na Mírovém náměstí proběhl bohatý doprovodný program, koncerty,
autogramiády a setkání s filmovými hvězdami. Pro žáky i veřejnost se konali za přítomnosti herců a odborných pracovníků semináře s různými tématy.

1) Odborná porota pro seriálovou tvorbu uděluje hlavní cenu festivalu v této kategorii – seriálu Smysl pro tumor

Odůvodnění: Smysl pro tumor za to, že citlivým a empatickým způsobem mluví o tak závažném tématu jako je rakovina. V naší společnosti je totiž pořád ještě vysoce stigmatizovaná a vnímaná jako rozsudek smrti bez naděje.

2) Odborná porota pro seriálovou tvorbu uděluje čestné uznání poroty seriálu Sex O’Clock 2

Odůvodnění: Sex  O’Clock 2 za to, že má odvahu otevírat citlivá témata jako je sexuální zneužívání, kriminalita a podobně.

3) Na základě hlasování dětí udělujeme cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba seriálu Sex O’Clock 2

4) Dospělá porota pro studentskou tvorbu uděluje cenu za třetí místo snímku Pan Dřímota – Zuzana Matysová – univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

5) Dospělá porota pro studentskou tvorbu uděluje cenu za druhé místo snímku Poslední trik – Anežka Židková – univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

6) Dospělá porota pro studentskou tvorbu uděluje cenu za nejlepší studentskou tvorbu snímku Andělská rapsodie – režiséra Matěje Františka Preislera, Famo Písek 4 ročník

7) Dospělá porota pro studentskou tvorbu uděluje čestné uznání režisérovi Ondřeji Veverkovi za snímek Můj drahý synovec.

8) Odborná porota pro hraný film uděluje cenu Ostrovského dudka za nejlepší dílo v kategorii do 12 let filmu Útěk režiséra Davida Laňky.

Odůvodnění: S odvahou a pokorou pojaté nové zpracování příběhu vznikajícího přátelství dvou protikladných hrdinů ve specifické životní události.

9) Odborná porota pro hraný film uděluje cenu Ostrovského dudka za nejlepší dílo v kategorii od 13 do 18 let filmu Vlny režiséra Jiřího Mádla.

Odůvodnění: Bravurně zpracované ztvárnění dosud veřejnosti ne zcela známých historických okolností srpnových událostí roku 1968 v Českém rozhlase.

10) Odborná porota pro hraný film uděluje zvláštní cenu poroty za dílo s největším morálním akcentem filmu Amerikánka.

Odůvodnění: Za osobité ztvárnění závažné společenské tématiky dětí a mládeže, které neměli v životě tolik štěstí.

11) Porota dětí uděluje cenu Ostrovského dudka za nejlepší chlapecký herecký výkon Ondřeji Stupkovi, za roli Páji z filmu Vlny.

Odůvodnění: Ondřej Stupka v postavě „Páji“ Havlíka dodal celému příběhu Vlny díky svému citlivému a přirozenému projevu na autentičnosti, diváka si od začátku příběhu získá svou zranitelností, ale i odhodlaností nevzdávat se. Tím diváka vtáhne do děje a drží jej až do posledního záběru.

12) Porota dětí uděluje cenu Ostrovského dudka za nejlepší dívčí herecký výkon získává Klára Kitto za roli Amerikánky z filmu Amerikánka.

Odůvodnění: Klára Kitto dokázala v postavě malé Emy ve filmu Amerikánka uvěřitelně zprostředkovat různorodé emoce a vnitřní svět postavy tak, že díky ní příběh získal na intenzitě a působivosti.

13) Porota dětí uděluje hlavní cenu festivalu Ostrovského dudka v kategorii do 12 let filmu Gump – jsme dvojka, režiséra F.A. Brabce.

Odůvodnění: Porotu především zaujalo tematicky pozitivní ladění filmu ukazující, že každý člověk může porozumět zvířatům, pokud chce, a zvířata mu to mohou vracet i ve chvílích, kdy člověku není dobře, stejně tak naděje, že se jednou můžeme s našim zvířetem opět potkat. Sdělení pak umocňuje dobře zvolená hudba, kamera i pravdivé herecké výkony.

14) Porota dětí uděluje hlavní cenu festivalu Ostrovského dudka v kategorii od 13 do 18 let filmu Amerikánka.

Odůvodnění: Příběh není vyprávěn přímočaře, ale prostřednictvím silných a výrazně barevných obrazů, zachycující pocity Emy v různém věku. I když se může zdát na první pohled příběh nepřehledný, z každého detailu a z jeho originálního střihu, či prolínání scén je čitelná promyšlená kompozice, která se před námi skládá z jednotlivých střípků v ucelenou výpověď. Tu podtrhují osobité herecké výkony všech představitelek Emy, ale i působivá hudba a neobvyklý výběr lokací (např. pasťák jako továrna, příjezd do dětského domova jako příjezd do koncentračního tábora). Film jako celek nás nutí k přemýšlení a dlouho po jeho odehrání se nám v obrazech vrací. Porota oceňuje i důležité poselství filmu: Jít za svými sny, i když nám život přinese velké překážky.

15) Na základě hlasování dětí udělujeme cenu dětského diváka v kategorii filmová tvorba filmu Vlny, režiséra Jiřího Mádla.

Mezi hosty festivalu byly hvězdy promítaných filmů, režiséři, scénáristé, dramaturgové, porotci, zahraniční zpravodajové, hvězdy české hudební scény a mnoho dalších významných osobností, které se prošly po červeném koberci. V rámci festivalu byla předána cena Zlaté buřinky Oty Hofmana panu Ondřeji Vetchému za jeho přínos v oblasti dětského filmu.

Cenu hejtmana Karlovarského kraje převzal režisér Zděnek Zelenka.

Po soutěžních projekcích se konaly besedy s delegacemi k filmům. Celkem navštívilo festival 14000 návštěvníků. Z toho v Karlových Varech 3000 a v Sokolově dalších 1400 dětí.

Zásadní byla účast dětí z festivalu Fabulix v Německu. Delegace sedmnácti dětí se účastnila tří projektových dnů na semináři Každý má svůj hlas. Společná práce dětí z české a německé strany přinesla v praxi ukázku toho, že jazyková bariéra může být překonána.

Statistika festivalu:

  • 37 projekcí filmů, nebo seriálů
  • 5 divadelních představení
  • 4 koncerty
  • 16 seminářů, přednášek
  • besedu s politiky a neziskovými organizacemi na téma péče o dítě s ohledem na uvedení filmu Amerikánka

Pro žáky i veřejnost se konaly například semináře na téma:

  1. Sociální zpravodajství (Lea Surovcová ČT, Michaela Štáfková dětský psycholožka)
  2. Dominik Turza – Když chceš, tak to dokážeš. Cesta ze závislostí.
  3. Jan Čenský a Dana Morávková – povídání o filmu
  4. Sex O’Clock after party – dospívání a problémy mládeže
  5. Seminář pro učitele – Jak učit o dezinformacích s Člověkem v tísni
  6. Akreditovaný seminář – Jak učit pomocí filmů, včetně praktické lekce dokumentu a fotky
  7. Seminář Rady pro rozhlasové a televizní vysílání na téma AI – umělá inteligence
  8. Beseda s Ondřejem Vetchým
  9. Beseda s Annou Julií Slováčkovou na téma rakovina
  10. Beseda projektu Nové háro – osvěta o rakovině, která může zasáhnout i mládež
  11. Ikem a Registr dárců kostní dřeně – osvěta a nábor

Hudební doprovodný program:

V doprovodném programu na Mírovém náměstí se představili: Adam Mišík, Anna Julie Slováčková, Kapitán Demo, dětské pořady ČT Déčko

Autogramiády a setkání s hvězdou:

  1. Ivan Vyskočil, Anna Julie Slováčková
  2. Jiří Lábus, Jan Čenský, Dana Morávková, Václav Jílek, Jan Jiráň
  3. Herci seriálu Jedna rodina
  4. Herci filmu Útěk

Filmová laboratoř a dětská mediální tvorba je základním stavebním kamenem Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana. Byly zde děti z redakcí časopisů, novin, rádia i dětských televizí. Celý týden děti na festivalu tvoří vlastní příspěvky a jsou přímou součástí festivalu. Novinkou bylo využití podcastového studia dětí z Gymnázia v Sokolově.

Již během roku proběhlo několik projektových dnů na téma dezinformace a ověření znalosti filmové tvorby v soutěžních kvízech.

Více na: www.festivalostrov.cz
FB: www.facebook.com/festivalostrov/
Fotogalerie: www.festivalostrov.cz/o-festivalu/galerie/